A Szent András Kastély épülete és a birtok erdős, két tóval, patakkal és hidacskákkal ékes angolparkja önmagukban is szemet gyönyörködtető látványt jelentenek, ám a parkban és a környéken is vannak még olyan emlékek, amelyet mindenképp érdemes megtekinteni az ide látogatóknak.


Kápolna

„Jöjjetek hozzám mindnyájan kik fáradoztok és terhelve vagytok és én megnyugtatlak titeket” Máté II. 28.

-Olvashatjuk a kastélykertben álló Jézus Szíve kápolna szenteltvíztartóján. Az 1885-ben épült neoromán stílusú kápolnát a kastélyt is építtető Nagy család állította, festett üveg ikerablakait pedig Kegyes József bölcskei festőművész keze munkája. Az épületben évtizedekre megállt az idő, ám végül is nem lett az enyészeté. Kulcsa hazatért a kastélyba, újra nyitva áll a látogatók előtt, és elkezdődött a régészeti helyreállítása is.


Kelta falu

Ahol ma a kastély áll, több ezer évvel ezelőtt egy ősi kultúra képviselői éltek. Emlékeik szépen lassan kerülnek elő, ahogy Bölcskét és Szentandráspusztát újra felfedezik, ápolják a mai lakosok. A környék régészeti leletei világhírűek, sírkövek, edénytöredékek, használati tárgyak kerülnek elő a kelták keze nyomát viselve, ha a 19. század óta bárki ásót vág a sokat látott földbe. A kastély felújításakor egy egész falucska nyomai kerültek elő, régészeti feltárása jelenleg is folyik. A nyáron felépül két épület szakértők által tervezett és kivitelezendő rekonstrukciója is az erdőben, az utolsó szögig úgy, ahogy egykor eltűnt az idők homályában, minden ízében autentikus módszerekkel és alapanyagokból. Ezt az egyedülálló, épülő kelta skanzent ajánljuk látogatóink figyelmébe.

Lussonium

Sok évvel a kelták után ez a hely a római birodalom Pannonia provinciájának határvidéke, a limes mentén állt. A mai Paks-Dunakömlődön is a határvédelmet szolgáló erőd, katonai tábor állt (castrum), a Lussonium. 25 év munkájával mára feltárták és részben rekonstruálták a történelmi jelentőségű emlékhelyet. Az erőd bármikor szabadon megtekinthető, bejelentkezés esetén pedig tárlatvezetés is igényelhető.

https://paks.hu/turizmus/latnivalok/kulturalis-intezmenyek-termeszeti-es-epitett-ertekek/lussonium-romai-kori-romkert.450

Kalocsai érseki palota és főszékesegyház

Az ország egyik legfontosabb keresztény központja, a kalocsai érsekség csaknem ezeréves székhelye. A negyedik, a 18. században épült templom ezen a helyen. A székesegyházat és a palotát spirituális jelentőségük és pazar olasz barokk stílusuk és méltó úticéllá teszik.

https://kirandulastippek.hu/del-alfold/kalocsa-erseki-foszekesegyhaz-es-palota

Duna

Nem kell messzire menni a kastélytól, hogy élvezzük a Dunát, a természetet, a nyugalmat, a csendet.

Ha Bölcskéről akarjuk megközelíteni, akkor a Kossuth útról le kell kanyarodnunk a Felső-rév utcába. Ezután, ha leértünk az erdőig, menjünk tovább az erdőn át vezető úton, egészen a gáton (töltésen) át a csónakházig.

Emlékhely

A Szent András Kastély felújításakor 2000 éves kelta házak maradványait találtuk meg és az itt talált leleteket a régészek a Wossinszky Mór múzeumba vitték, Szekszárdra.

Hamarosan az itt talált ősi népekre emlékezve emléket állítunk a múltnak. Egy emlékhelyet alakítunk ki a kastély előtti nagy téren, amellyel egyben a tűzgyújtásra, a közös időtöltésre, az együttlét átalakító erejére is gondolunk. Az emlékhely folyamatosan bővíthető a mai kor emlékeivel. Aztán, pontos méretek alapján rekonstruálunk egy itt talált kelta házat, egy másolatát építjük meg jövőre, amelyet használni is akarunk. Íme, néhány kép a makett házról.

Jézus Szíve kápolna

A kastély kert gyöngyszeme, még romos állapotában is, a Jézus szíve kápolna.

Nagy László és felesége, Vizer  Konstancia építtették az 1890-es években. A két család címere még ma is jól látható a kis kápolna tornya alatt.  A kápolna eredeti szenteltvíztartójának kövén olvasható feliratnál jobban – Máté evangéliumából -  nem is fogalmazhattuk volna meg , mit is keresünk itt. Hajdan a pécsi Virág Püspökúr is misézett itt.  A kápolna volt a pusztabeli esküvők szertartási helyszíne is. A kápolnákat, templomokat abban az időben mindig szentgyörgy vonalra építették. A templom méretét, mindig az határozta meg, milyen erős az erővonal, amelyre építkeztek. A Jézus Szíve kápolna alatt olyan erős a szentgyörgy vonal, hogy akár templomot is építhettek volna rá. Sőt, nem csak vonal, de kereszt van alatta, amely a koronázó templomok jellemzője. A kápolna díszítésének érdekessége még, hogy a homlokzatán az ősi, egyenlő szárú kereszt fut körbe.

7 évnyi várakozás, vágyakozás után visszakerült a kulcs az eredeti zárba és az engedély után fizikailag is lehetővé válik, hogy felújíthassuk a birtokon található Jézus Szíve kápolnát.  Így mostantól, amikor a kastély nyitva van, a kápolna is nyitva, és látogatható!

Kastélyrekonstrukció egy kicsit másképp

A kastélyok képviseltek annak idején egyfajta stabilitást, felelősségvállalást, biztonságot, folyamatosságot – vallja Belasics Edit. A bölcskei Szent András Kastély tulajdonosa szerint más világban élünk, mint amikor a kastélyok létrejöttek, de a szerepük ma sem más, csak fejlődött. A Szent András Kastály tulajdonosa 2018 novemberében tartott előadást Sümegen a HUNCASTLE 2018 – Várak és Kastélyok Nemzetközi Konferencián, amelyet az Edutus Egyetem szervezett. Az előadás most könyv formában is megjelent Huncastle címmel.

Online itt olvasható: link

Fellobbant a láng a kastély parkjában!

Ernestine Faux cosmogramja már messziről látható a kastély parkjában. Új megjelenést és vibrációt ad ezzel az egész környéknek.

Ernestine Faux, képzőművész a Danube Art Line (DAL) program keretében alkotott a kastélyban 2019-ben.