Látnivalók

A Szent András Kastély épülete, és a birtok erdős, két tóval, patakkal és hidacskákkal ékes angolparkja önmagukban is szemet gyönyörködtető látványt jelentenek, ám a parkban és a környéken is vannak még olyan emlékek, amelyet mindenképp érdemes megtekinteni az ide látogatóknak.


Kápolna

„Jöjjetek hozzám mindnyájan kik fáradoztok és terhelve vagytok és én megnyugtatlak titeket” Máté II. 28.

-Olvashatjuk a kastélykertben álló Jézus Szíve kápolna szenteltvíztartóján. Az 1885-ben épült neoromán stílusú kápolnát a kastélyt is építtető Nagy család állította, festett üveg ikerablakait pedig Kegyes József bölcskei festőművész készítette. Az épületben évtizedekre megállt az idő, ám végül is nem lett az enyészeté. Kulcsa hazatért a kastélyba, újra nyitva áll a látogatók előtt, és elkezdődött a régészeti helyreállítása is.

Kelta falu

Ahol ma a kastély áll, több ezer évvel ezelőtt egy ősi kultúra képviselői éltek. Emlékeik szépen lassan kerülnek elő, ahogy Bölcskét és Szentandráspusztát újra felfedezik, ápolják a mai lakosok. A környék régészeti leletei világhírűek, sírkövek, edénytöredékek, használati tárgyak kerülnek elő a kelták keze nyomát viselve, ha a 19. század óta bárki ásót vág a sokat látott földbe. A kastély felújításakor egy egész falucska nyomai kerültek elő, régészeti feltárása jelenleg is folyik. A nyáron felépül két épület szakértők által tervezett és kivitelezendő rekonstrukciója is az erdőben, az utolsó szögig úgy, ahogy egykor eltűnt az idők homályában, minden ízében autentikus módszerekkel és alapanyagokból. Ezt az egyedülálló, épülő kelta skanzent ajánljuk látogatóink figyelmébe.

Lussonium

Sok évvel a kelták után ez a hely a római birodalom Pannonia provinciájának határvidéke, a limes mentén állt. A mai Paks-Dunakömlődön is a határvédelmet szolgáló erőd, katonai tábor állt (castrum), a Lussonium. 25 év munkájával mára feltárták és részben rekonstruálták a történelmi jelentőségű emlékhelyet. Az erőd bármikor szabadon megtekinthető, bejelentkezés esetén pedig tárlatvezetés is igényelhető.

https://paks.hu/turizmus/latnivalok/kulturalis-intezmenyek-termeszeti-es-epitett-ertekek/lussonium-romai-kori-romkert.450

Kalocsai érseki palota és főszékesegyház

Az ország egyik legfontosabb keresztény központja, a kalocsai érsekség csaknem ezeréves székhelye. A negyedik, a 18. században épült templom ezen a helyen. A székesegyházat és a palotát spirituális jelentőségük és pazar olasz barokk stílusuk és méltó úticéllá teszik.

https://kirandulastippek.hu/del-alfold/kalocsa-erseki-foszekesegyhaz-es-palota