2019.06.26. 16:13

Június 21-e a nyári napforduló napja. Ilyenkor a legrövidebb az éjszaka, és a Nap az égbolton a legmagasabb delelési ponton áll. A világ minden táján megünneplik ezt a napot. Mind a pogány, mind a keresztény kultúrkörben jelentős ünnep. Szinte minden pogány kultúrában az a hiedelem élt, hogy a világ a sötétség és a fényesség örök küzdelmének színtere. Ennek a harcnak a győztes pillanata a nyárforduló.

Az ünneplők a tűzgyújtással nem csak a Nap melegét és fényét idézték fel, hanem az ártó szellemeket is távol akarták tartani ilyenkor maguktól. Az ünnepi szokások között mindenütt fő szerephez jut a tűzgyújtás, és az ehhez kapcsolódó játékok, varázslások. A pogány ünnepekhez igazi kapcsolódás az itt élt Kelták megidézése, emlékezés a hajdani itt lakókra.

Talán már többen tudják, hogy a Szent András Kastély felújításakor 2000 éves kelta házak maradványait találtuk meg és az itt talált leleteket a régészek a Wossinszky Mór múzeumba vitték, Szekszárdra. Hamarosan az itt talált ősi népekre emlékezve egy emlékhelyet alakítunk ki a kastély előtti nagy téren, amellyel egyben a tűz gyújtásra, a közös időtöltésre, az együttlét átalakító erejére is gondolunk. 2019-ben a Bran együttes, mely 1993 óta a magyarországi kelta/ír zenei élet egyik legkiemelkedőbb résztvevője jött el hozzánk.

További hírek

10 év

"2009 októberében vettem meg a Szent András Kastélyt és a területét. Éppen tíz éve. Eddigi életemben ez a legizgalmasabb, legaktívabb tíz év..."

2019.04.26. 16:12

A változás tere konferencia

„Amikor megpihensz végül, a tér kitágul hirtelen”

2019.04.26. 16:12